Hoe zorg je dat jouw kind vrijwillig gezond voedsel opschept?

Op 7 augustus 2019 lanceerde de Rabobank in samenwerking met Kelvin Boerma (bekend als Kalvijn) het YouTube-kanaal Opscheppers en op 22 september 2019 werd de eerste video geüpload2. Het doel van het kanaal is om kinderen kennis bij te brengen over voedselproductie en hen bewust te maken van gezonde opties1. Dat is hard nodig, want 13,5% van de Nederlandse kinderen tussen de 4 en 20 jaar heeft overgewicht 3. Het hebben van overgewicht heeft negatieve consequenties. Zo hebben kinderen met overgewicht een vergroot risico op het ontwikkelen van diabetes type 24, ofwel suikerziekte. Later in het leven is er onder andere een verhoogd risico op hart- en vaatziekten4. Het is dus tijd dat kinderen aan de slag gaan met gezond voedsel.

Foto_AnneFrance

Wat is jouw lievelingseten? Het is een vraag die vaak voorkomt in vriendenboekjes, of die aan kinderen gesteld wordt met hun verjaardag, als zij mogen kiezen wat er die avond gegeten wordt. Is het antwoord dat bij jouw kind opkomt een gezonde optie? Van veel kinderen is het lievelingseten één van de drie P’s, namelijk pizza, patat of pannenkoeken1.

Als het lievelingseten van jouw kind één van de drie P’s is, is dat natuurlijk nog geen probleem. Het eten van ongezond voedsel is nu eenmaal aantrekkelijker dan het eten van gezond voedsel. Dit komt doordat mensen een voorkeur hebben voor voedsel dat zout of zoet van smaak is5. Vooral in het geval van zoet voedsel, neemt het vetpercentage toe als de zoetigheid toeneemt5. Qua smaak heeft zoet of vet voedsel dus de voorkeur, maar het is een stuk ongezonder’.

Het eten van gezonde maaltijden zorgt ervoor dat je kind de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar hoe zorg jij dat jouw kind zich interesseert voor een gezond eetpatroon, zodat het hier ook zelf voor gaat kiezen? Als ouder heb je een voorbeeldfunctie wat betreft het eetpatroon van je kind. Zo zorgt de aanwezigheid van groente en fruit in huis voor een positief effect, omdat het kinderen aanmoedigt te kiezen voor een gezond tussendoortje6. Daarbij zorgt de steun die kinderen ervaren van hun ouders voor extra motivatie om groente en fruit te eten6. Naast dat het belangrijk is om gezond eten in huis te hebben, is het van invloed op kinderen of ouders het eten zelf ook nuttigen. Zien eten doet eten, is hier dan ook van toepassing. Als ouders zelf meer groente en fruit eten, gaan hun kinderen dit ook doen7. Van het omgekeerde effect is ook sprake, dat wil zeggen dat het minder eten of drinken van ongezond voedsel door ouders leidt tot een afname van de consumptie van het ongezonde voedsel bij hun kinderen7. Een ander positief effect is het samen maken van beslissingen omtrent eten, in plaats van keuzes opleggen via ouderlijke controle7. Een voorbeeld hiervan is om samen het lunchpakket van je kind te bepalen. En wil je toch een keer vrije tijd van je voorbeeldfunctie, maar wel je kind leren de gezonde keuze te maken? Dan is er altijd nog Opscheppers2, om je een handje te helpen.

Deze blog werd geschreven door Anne-France de Ronde voor de cursus Recente Ontwikkelingen in Risicogedrag, master PWO, 2019.

Referenties

  1. Banken.nl. (20 september 2019). Rabobank motiveert kinderen gezonder te eten via nieuw kanaal op YouTube. Geraadpleegd van https://www.banken.nl/nieuws/21905/rabobank-motiveert-kinderen-gezonder-te-eten-via-nieuw-kanaal-op-youtube.
  2. YouTube-kanaal Opscheppers. Geraadpleegd van https://www.youtube.com/channel/UCOAhwYWknhHNBk8AxdlztsA.
  3. Rijksoverheid. (23 november 2018). Nationaal Preventieakkoord. Geraadpleegd van https://www.rijksoverheid.nl/documenten/convenanten/2018/11/23/nationaal-preventieakkoord.
  4. Chu, D. T., Nguyet, N. T. M., Dinh, T. C., Lien, N. V. T., Nguyen, K. H., Ngoc, V. T. N., … & Tran, Q. H. (2018). An update on physical health and economic consequences of overweight and obesity. Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews, 12(6), 1095-1100.
  5. Bolhuis, D. P., Costanzo, A., & Keast, R. S. (2018). Preference and perception of fat in salty and sweet foods. Food Quality and Freference, 64, 131-137.
  6. Young, E. M., Fors, S. W., & Hayes, D. M. (2004). Associations between perceived parent behaviors and middle school student fruit and vegetable consumption. Journal of Nutrition Education and Behavior, 36(1), 2-12.
  7. Ma, Z., & Hample, D. (2018). Modeling Parental Influence on Teenagers’ Food Consumption: An Analysis Using the Family Life, Activity, Sun, Health, and Eating (FLASHE) Survey. Journal of Nutrition Education and Behavior, 50(10), 1005-1014.

Geef een reactie